Eleganckie potrawy na Komunię w domu

Bez wątpienia jedną z najważniejszych uroczystości, na jaką powinniśmy samodzielnie skompletować pomysłowe i smakowite menu dla gości jest Pierwsza Komunia. Nierzadko takie kameralne imprezy dla najbliższej rodziny chętnie organizujemy w naszych domach, warto zatem wiedzieć, co najlepiej przygotować na odświętny i uroczysty obiad komunijny.

Podobnie jak  w przypadku ustalania menu na wesele, chrzciny czy wystawne przyjęcia imieninowe, tak również z okazji Pierwszej Komunii naszej pociechy powinniśmy starannie ułożyć jadłospis dla domowników i zaproszonych gości. Nie może w nim zabraknąć oczywiście gorących dań głównych, takich jak smaczna i aromatycznie doprawiona zupa oraz drugie danie. Na przyjęcie komunijne warto także przyrządzić krok o kroku zestaw kilku ciepłych i zimnych przekąsek oraz pomysłowych przystawek, które podamy po obiedzie.

Pierwszym daniem podczas kameralnej Komunii w domu może być tradycyjny, staropolski rosół z makaronem. Nic nie stoi jednakże na przeszkodzie, aby nieco urozmaicić taką potrawę, przygotowując ją na przykład z kaczki czy na mięsie wołowym.  W ten sposób stworzymy łatwą do wykonania, smaczną i równocześnie bardzo wykwintną potrawę, która z pewnością przypadnie wszystkim uczestnikom rodzinnej uroczystości do gustu.

Jako dania główne najlepiej sprawdzą się natomiast proste potrawy mięsne, na przykład z grillowanej karkówki czy schabu. Jednak zamiast tradycyjnego kotleta można podać gościom również zawijane roladki z warzywnym farszem czy kawałki pieczeni w aromatycznym sosie grzybowym lub ziołowym. Amatorom niecodziennych smaków warto także w tym miejscu zaproponować przygotowanie na okazję Komunii wieprzowiny lub cielęciny z owocami egzotycznymi, na przykład pomarańczami. Danie takie, podane z ryżem, ziemniaczkami lub zestawem surówek z całą pewnością mile zaskoczy wszystkich okolicznościowych gości.

Podczas komunijnego przyjęcia należy zaserwować gościom również kilka ciepłych przekąsek i eleganckich przystawek. Mogą być to na przykład zapiekane w cieście warzywa, takie jak choćby szparagi, faszerowana papryka z serem i szynką czy warzywne, dietetyczne placuszki podane z ostrym lub słodko-kwaśnym dipem. Z myślą o najmłodszych można również przygotować słodkie przekąski na gorąco, takie jak na przykład pieczone gruszki w czekoladzie.